Over afzuigkappen

Aan de binnenkant van de afzuigkap zitten gaatjes waarmee je de kap door middel van schroeven kunt ophangen. Positioneer de afzuigkap op de plek waar je deze wilt hebben en gebruik een potlood om te markeren waar je moet boren.
Reinig uw afzuigkap met een lichte ontvetter en een zachte, schone doek (geen schuurmiddelen). Gebruik niet teveel water tijdens het reinigen en droog het geheel af met een zachte theedoek. Daarna kunt u de afzuigkap inspuiten met een rvs onderhoudsmiddel.
Een grote keuken heeft vanzelfsprekend een afzuigkap met meer vermogen nodig dan een kleine keuken. Als u niet tevreden bent met de prestaties van uw afzuigkap, kan het zijn dat het apparaat simpelweg te weinig vermogen heeft voor uw keuken. De oplossing: Zorg dat u een afzuigkap aanschaft met voldoende vermogen.
Hoe hoger uw afzuigkap hangt, hoe lastiger het is voor het apparaat om de dampen en geuren tijdens het koken effectief af te zuigen. De oplossing: Zorg dat uw afzuigkap niet meer dan 1 meter boven uw fornuis of kookplaat hangt.
Je kunt afzuigkappen met of zonder motor kopen. Welke jij nodig hebt, is afhankelijk van het afvoersysteem. Wanneer je ruimte hebt om een afzuiginstallatie buiten te plaatsen, kies je voor een afzuigkap zonder motor. Maak je gebruik van de bestaande luchtafvoersysteem naar buiten? Dan heb je een afzuigkap met motor nodig.
Een afzuigkap is een apparaat dat de dampen en geuren tijdens het koken afzuigt en op de juiste wijze snel en zonder veel geluid naar buiten afvoert.

Over afzuigventilatoren

Het verschil is dat bij een enkel aanzuigende afzuigventilator de lucht aan één zijde wordt aangezogen en bij een dubbel aanzuigende afzuigventilator word de lucht aan beide zijde aangezogen.
U heeft de afzuigventilator niet op de juiste manier aangesloten. Controleer uw elektrische aansluiting!
Een afzuigventilator is een mechanisch apparaat waarmee je de binnenkomende lucht kan verplaatsen.
Uw afzuigventilator werkt niet meer naar behoren en is toe aan vervanging, maar u kunt niet meer achterhalen welke type afzuigventilator u heeft. U kunt ons een e-mail sturen met daarin de volgende vragen beantwoord;

– De afmetingen van uw huidige box. (lxbxh)
– De ampère en voltage van uw huidige regelaar.
– Indien bekend de merk van de huidige afzuigventilator.

Met deze gegevens kunnen wij u helpen bij het aanschaffen van een nieuwe afzuigventilator.

Over axiaalventilatoren

Axiaalventilatoren verplaatsen een grote hoeveelheid lucht en kunnen het beste gebruikt worden voor lage druk systemen. Ondanks dat de ventilator een grote hoeveelheid lucht kan verplaatsen, is het formaat van een axiaalventilator een groot voordeel.
Een axiaalventilator is als het ware de tegenhanger van een radiale ventilator, waarbij de getransporteerde lucht in radiale richting (dat wil zeggen op basis van de straal) naar buiten wordt getransporteerd.

Over boxventilatoren

Een boxventilator moet minimaal 1800 millimeter van de vloer komen te hangen. Dit is de hoogte waar zich de meeste warmte gaat verzamelen en waar de lucht ook het meest zal vervuilen. Men bekomt op deze hoogte ook de beste luchtcirculatie.
Boxventilatoren worden ook wel gezien als de krachtigste onder de ventilatoren. Ze worden dan ook vaak toegepast in situaties waar veel capaciteit nodig is. Zo wordt dit type ventilator vaak toegepast in kleinere bedrijfspanden, maar ook in keukens, werkplaatsen en (grote) bedrijfsruimtes. Door de grote capaciteit is de boxventilator uitermate geschikt voor het ventileren van grotere ruimten.

Over buisventilatoren

Een buisventilator is een mechanische ventilator met twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen en aan de andere zijde de lucht wordt afgezogen.

Over CO2 meters

Wanneer je de lucht goed ververst, wordt de kans op besmetting met het virus via de binnenlucht kleiner. Maar hoe weet je dat er genoeg lucht ververst wordt? De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een maat voor de luchtverversing én CO2 kan je gemakkelijk meten met een CO2 meter. Hoe slechter de luchtverversing, hoe groter de hoeveelheid CO2 in de binnenlucht. Hou je de concentratie CO2 onder de 900 ppm, dan heb je goede luchtverversing en is de kans kleiner dat virusdeeltjes zich opstapelen in de binnenlucht.
Binnen het aanbod van CO2 meters wordt vaak een verschil gemaakt tussen de gezondheid en de veiligheid. Vaak is een CO2 meter met een meetbereik tussen de 0 en de 5000 ppm, acceptabel voor de gezondheid en voor veiligheid wordt vaak 10.000 ppm aangehouden.

Over ErP richtlijnen

De Europese Commissie is al jaren bezig om op Europees niveau energiebesparing te verhogen en de CO2-uitstoot te verlagen. Zo moet tot en met 2025 de CO2-uitstoot jaarlijks met zo’n 233 miljoen ton naar beneden. Verder heeft de Europese Commissie ErP-richtlijnen opgesteld: een aantal eisen voor “Energy related Products”, waaronder ook de luchtbehandelingskasten en de ventilatoren vallen. Meer lezen over ErP richtlijnen.

Over frequentieregelaars

Het is mogelijk om meerdere motoren via dezelfde frequentieregelaar aan te sturen, hierbij moet wel rekening worden gehouden met het volgende: Zorg ervoor dat het totale vermogen van de motoren niet over het maximale vermogen van de frequentieregelaar gaat.
Een frequentieregelaar kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals voor het snelheidsregeling van een transportband, hijsen en positionering van gereedschappen, maar ook voor het aansluiten van krachtstroom motoren (ventilatoren).
Een frequentieregelaar is een apparaat dat wordt gebruikt om het toerental van een elektromotor te regelen om:

– de procesregeling te verbeteren
– het energieverbruik te beperken en efficiënt energie op te wekken
– mechanische spanningen op motorregelingstoepassingen te verminderen
– de werking van diverse toepassingen met elektromotoren te optimaliseren

Frequentieregelaars kunnen ook worden ingezet om energie van natuurlijke en hernieuwbare bronnen zoals zon, wind of getijden om te zetten en die naar het elektriciteitsnetwerk te verzenden of die in te zetten voor lokaal gebruik.

Ook de frequentieregelaar heeft nadelen net zoals bij alle andere producten. De nadelen van een frequentieregelaar is dat hij relatief kwetsbaar is en niet goed bestand is tegen vocht en vuil.
Omdat u met een frequentieregelaar als het ware de geleverde spanning aan de motor aanpast, kent een aandrijving met frequentieregelaar vele voordelen, te weten:

– Energiebesparing
– Gelijkmatige belasting van het elektriciteitsnet
– Langere levensduur van uw machine door de lagere mechanische belasting

Deze voordelen gelden natuurlijk alleen als u een frequentieregelaar kiest die goed aansluit op de toepassing.

Over gasdrukregelaars

Bijvoorbeeld: Een gasfornuis is aangesloten op het aardgasnet en staat aan om water te koken. Het gasbedrijf pleegt onderhoud aan het gasnet en de gaslevering wordt tijdelijk stopgezet. Het fornuis blijft open staan, de waterketel vergeten. Zodra de gasdruk herstelt zal gas onverbrand uit het fornuis stromen waardoor bij onvoldoende ventilatie een gevaarlijke situatie kan ontstaan. De gasdrukregelaar sluit bij wegvallen van de voedingsdruk de leiding af waardoor ongelukken voorkomen worden.
In de horeca keuken bent u als ondernemer verplicht bij gebruik van toestellen op gas een gasdrukregelaar te plaatsen.
Een gasdrukregelaar, ook wel gasgebrekklep genoemd, is een gasklep die de gastoevoer afsluit als de gaslevering faalt terwijl toestellen aanstaan.

Over geluiddempers

Een geluiddemper is een constructie die tot doel heeft geluidsdruk te verminderen. Een geluiddemper wordt meestal toegepast op een luchtuitlaat. Dat kan zijn een uitlaatkanaal van een ventilator of een verbrandingsmotor.

Over geurfilterkasten

Het horecabedrijf heeft bij oprichting of bij wijziging van zijn activiteit de keuze uit:

– een afvoerpijp 2 meter bovendaks binnen 25 meter
– een doelmatige geurfilterkast

Dit voorschrift geldt ook als zich binnen een straal van 25 meter rond het bedrijf geen andere gebouwen bevinden. Of een geurgevoelig object zich in de nabijheid van het bedrijf bevindt is bij dit voorschrift niet relevant.

Deze eisen gelden niet als het bedrijf zich bevindt op een gezoneerd industrieterrein of op een bedrijventerrein met minder dan één gevoelig gebouw per hectare.

Deze eisen gelden niet als sprake is van voedselbereiding met keukenapparatuur.

Bij de levering van uw geurfilterkast wordt standaard een zwarte sleutel meegeleverd, hiermee kunt u de kast heel gemakkelijk mee openen. Bent u uw sleutel kwijt of kunt u deze niet meer terugvinden? Neem contact op met de klantenservice. We helpen je graag.
Een geurfilterkast kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Onze geurfilterkasten zijn weerbestendig en kunnen het hele jaar door buiten staan.
Bij het koken van eten kunnen schadelijke gassen, vieze geuren en stoffen vrij komen die levens gevaarlijk kunnen zijn. Desondanks kunnen deze geuren en stoffen omwonende overlast veroorzaken. De geurfilterkast zorgt ervoor dat de schadelijke gassen gefilterd en de vieze geuren en stoffen ontgeurd worden hiermee veroorzaakt u omwonende geen overlast.

Uw gemeente mag van u eisen dat u een geurfilterkast gaat plaatsen!

Een geurfilterkast is een ontgeuringsinstallatie met daarin:

– Cassettefilters en zakkenfilter(s) voor het filteren van stofdeeltjes in vervuilde lucht.
– Koolstofpatronen voor het ontgeuren van vervuilde lucht.
– Afzuigventilator voor het afvoeren van vervuilde lucht.

De afzuigventilator zorgt ervoor dat vervuilde lucht de ontgeuringsinstallatie inkomt en naar het filteren en ontgeuren schoon en geurloos weer uitkomt. De filters van de ontgeuringsinstallatie zorgen ervoor dat de vervuilde lucht gefilterd en ontgeurd wordt.

Over koudwaterbatterijen

Een koudwaterbatterij is een batterij die gebruikt wordt om lucht of gas mee te kunnen koelen. Dit wordt gedaan door het afkoelen van een vloeistof. Meestal is deze vloeistof water, maar het kan ook bijvoorbeeld glycol of pekel zijn, evenals een koudemiddel.

Over luchtbehandelingskasten

Een luchtbehandelingskast is een gebouwgebonden installatie die samen met een luchtkanalenstelsel en vaak ook een centraal verwarmingssysteem, de klimaatinstallatie van een gebouw vormt.

Over magneetkleppen

Magneetkleppen zijn elektrisch gestuurde kleppen die openen of sluiten met behulp van een elektrische stroom aangestuurd door de ventilator. Deze voorkomt dat uw gasfornuis gasdruk heeft als de ventilator niet aan staat. Ze verbruiken energie zolang ze elektrisch bekrachtigd zijn. Ze zijn gevoelig voor vuil en kunnen daarom alleen gebruikt worden met schone vloeistoffen of gassen.
In de horeca keuken bent u als ondernemer verplicht bij gebruik van toestellen op gas een magneetklep te plaatsen.

Over potentiometers

Het stuursignaal (uitgangspotentiometer) neemt toe of af volgens de stand van de draaiknop. Met dit stuursignaal kunnen EC-ventilatoren of klepaandrijvingen rechtstreeks worden aangestuurd.

Over rookgasventilatoren

Een rookgasventilator is een elektrische ventilator die op het uiteinde van de schoorsteen zit. Dit toestel zorgt voor een negatieve druk in de schouw, waardoor er een luchtstroom ontstaat van binnen naar buiten.

Over snelheidsregelaars

Met een snelheidsregelaar kan de snelheid van spanningsregelbare motoren manueel geregeld worden.

Over standenregelaars

Het is mogelijk om meerdere ventilatoren via dezelfde standenregelaar aan te sturen, hierbij moet wel rekening worden gehouden met het volgende: Zorg ervoor dat het totale vermogen van de ventilatoren niet over het maximale vermogen van de standenregelaar gaat.

Over standenschakelaars

Het is mogelijk om meerdere ventilatoren via dezelfde standenschakelaar aan te sturen, hierbij moet wel rekening worden gehouden met het volgende: Zorg ervoor dat het totale vermogen van de ventilatoren niet over het maximale vermogen van de standenschakelaar gaat.

Over terugslagkleppen

Een terugslagklep is een afsluiter die de luchtstroom maar in één richting doorlaat. Een terugslagklep wordt ook wel een overdrukklep genoemd. Dit type afsluiter bestaat uit één inlaatpoort en één uitlaatpoort. Een terugslagklep wordt gebruikt om tegenstroming in systemen tegen te gaan.

Over vetafscheiders

Wanneer er niet zoveel vet wordt geloosd moet je minimaal één keer per jaar je vetafscheider laten legen, reinigen en weer laten afvullen met water.
Het afvalwater dat is verontreinigd met dierlijke- en plantaardige vetten word door de vetafscheider geleid. Het eerste gedeelte van de afscheider bestaat uit een bezinkgedeelte waarin de zwaardere elementen naar de bodem zullen bezinken. Door middel van een overloop gaat het overige afvalwater naar het vetvanggedeelte van de afscheider, dit gedeelte heeft een zodanig grote opvangcapaciteit dat het afvalwater tot rust kan komen. Doordat het vet lichter is dan water zal het naar boven drijven. Door middel van een verticaal geplaatste afscheidingswand word het vet als ware gevangen in dit gedeelte. Doordat het bezinksel in het eerste deel al is neergedaald kan het schone water nu onder de verticale afscheidingswand doorstromen waarna het op het openbare riool geloosd kan worden.
Het plaatsen van een vetafscheider is verplicht bij elk bedrijf dat met vet vervuild afvalwater op de riolering loost.
De vetafscheider kan zowel bovengronds als ondergronds geplaatst worden. De reden waarom je een vetafscheider beter buiten kunt plaatsen, is om hygiënische redenen. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën vrijkomen bij het reinigen of ledigen van de vetafscheider die zich gaan verspreiden. Daarom is het van belang dat de vetafscheider op de juiste plek wordt geplaatst.

Wilt u de vetafscheider bovengronds binnen plaatsen, bijvoorbeeld in de kelder, dan is het erg belangrijk dat de vetafscheider voorzien is van goede stankdichte deksel.

Geloosd en stollend vet zet zich af in het riool en vermindert de afvoercapaciteit en kan zelfs tot verstopping leiden. Een vetafscheider zorgt ervoor dat de vetten niet in de riolering terechtkomen en dat de leidingen niet verstopte raken.
Alle bedrijven die meer dan 300 mg vet per liter afvalwater lozen op de riolering moeten een vetafscheider hebben.
De zijde waar de aansluiting het hoogst geplaatst is, is de aansluitkant van de vetafscheider. Omdat de vetafscheider een ingebouwd niveauverschil heeft betekend dit dus dat de kant van de afvoer op het riool lager is dan de zijde van de inkomende leidingen.
Een vetafscheider ook wel vetput genoemd is een scheidingsput in het rioolstelsel die dient om bezinkbaar en drijvend vuil uit het afvalwater te halen. Zo wordt voorkomen dat bepaalde ongewenste stoffen het rioolstelsel verstoppen of beschadigen.
Om de juiste vetafscheider te kunnen bepalen zijn er een aantal aspecten van belang.

– Bepaal waar u de vetafscheider wilt plaatsen.
– Bepaal welke materiaal u vetafscheider moet hebben.
– Bepaal de benodigde capaciteit (afhankelijk van het aantal toestellen welke er op de vetafscheider gaan lozen).

Moet u van de gemeente een vetafscheider plaatsen. Houd u er dan rekening mee dat deze moet voldoen aan de norm NEN-EN 1825-1 en -2. Informeer uw gemeente welke eisen ze stellen.

Over werkschakelaars

Een werkschakelaar is een handbediende schakelaar die in de nabijheid van een elektrische machine is aangebracht om deze gedurende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden te kunnen uitschakelen.