Koolstofpatronen voor het filteren van geuren of schadelijke gassen.

Toepassing

CFC filterpatronen kennen vele toepassingen. Het doel is altijd de lucht in-en/of afvoer te ontdoen van hinderlijke geuren of schadelijke gassen. Enkele voorbeelden waar onze koolstoffilterpatronen met succes worden toegepast: vliegvelden, clean rooms, ziekenhuizen, datacenter, grootkeukens, musea, archieven en kantoren. Bij de industrie gaat het vaak om de afvoerlucht te ontdoen van schadelijke gassen. Onze koolpatronen worden hier o.a. toegepast bij: Dow Chemical, Akzo Nobel, Shell, 3M, BASF en vele anderen. Veelal is bij dit soort toepassingen de milieu-Hinderwet van kracht.

Uitvoering

De CFC filterpatronen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waarbij de lengte en diameter variëren. De actiefkool filterpatronen zijn verkrijgbaar in de materialen gegalvaniseerd plaatstaal, RVS304, 316 en in kunststof. Specifieke schadelijke en hinderlijke gassen, die niet met een standaard actief koolstof kunnen worden afgevangen, zijn o.a. H 2S, SO2, chloor, kwikdampen en ammoniakdampen. Rumeyza heeft een zeer breed assortiment aan koolfilters en chemische filters om specifieke gassen met een zeer hoog rendement en een hoge efficiency af te vangen. Wij kunnen voor u de juiste selectie maken en klantspecifiek produceren.

Ecologische footprint

Al onze CFC filterpatronen kunnen worden hergebruikt. Rumeyza wil zich graag onderscheiden door het bieden van een efficiëntere en milieu vriendelijker oplossing. Om dit te realiseren hebben wij een aantal jaren geleden flink geïnvesteerd in een volledig geautomatiseerde ultrasone wasstraat. Hiermee zijn wij in staat de gebruikte koolstof op een verantwoorde manier af te voeren en de lege behuizingen op een professionele manier te reinigen voor hergebruik. Het hervullen van patronen en het regenereren van actief kool resulteert in een lagere ecologische voetafdruk.

Selectie

De benodigde parameters waarop wij voor u de juiste filterselectie kunnen maken zijn:

  • Luchthoeveelheid
  • Type gas
  • Gasconcentratie
  • Bedrijvigheid
  • Toegestane maximale weerstand
  • Gewenste afmetingen van de filterunit
  • Gewenste standtijd

Indien deze parameters inzichtelijk zijn dan selecteren wij voor u het meest geschikte filter.

Montage

De CFC filterpatronen zijn eenvoudig te installeren middels een universele driepunts bajonetaansluiting waarbij de vlakke neopreen pakking zorg draagt voor een optimale afdichting. De benodigde CFC filterframes voor het monteren van de CFC filterpatronen zijn uit voorraad leverbaar. CFC filterframes zijn leverbaar in een gegalvaniseerde of RVS uitvoering. Indien de 600 mm lange filterpatronen worden toegepast dan adviseren wij om CFC G4 of G8 toe te passen. Hierdoor wordt de stevigheid verhoogd en de kans op doorhangen van de patronen geminimaliseerd.

Hoe kies ik de juiste koolstofpatroon?

Wij helpen u graag uw koolstofpatroon te kiezen, want wij hanteren hiervoor de juiste parameters. Allereerst houden we rekening met de luchthoeveelheid en het type gas. Vervolgens kijken we naar de gasconcentratie en de bedrijvigheid. Tot slot nemen we de gewenste standtijd en afmeting mee bij het maken van de juiste keuze. Het is de bedoeling dat u deze gegevens aan ons doorgeeft, want dan kunnen wij de juiste filterpatroon adviseren.

Hoe werkt de montage van koolstofpatronen?

De montage van koolstofpatronen in geurfilterkasten is eenvoudig, want ze bevatten een universele driepunts-bajonetaansluiting. Daarbij zorgt de vlakke neopreen pakking voor een goede afdichting, waardoor de kwaliteit van de koolstofpatronen extra hoog is.

Waarom is een koolstofpatroon aan te raden?

U heeft een koolstofpatroon nodig, omdat tijdens het koken dampen en gassen vrijkomen. Met koolstofpatronen creëert u dus een veilige en prettige werkomgeving voor uw medewerkers en klanten. Bovendien is het in steeds meer gemeentes verplicht de lucht in grootkeukens te filteren, want men hecht steeds meer waarde aan een gezonde werkomgeving. Ook geldt binnen veel industriële bedrijven de Wet milieubeheer, die filters verplicht stelt. In dat geval kan er een inspecteur langskomen, die vervolgens nagaat of uw filterpatronen naar behoren werken.

Wanneer moet ik mijn koolstofpatronen vervangen?

Koolstofpatronen kunnen jarenlang mee, want u kunt ze laten reinigen. Dit gebeurt doorgaans in een ultrasone wasstraat. Daarna wordt de koolstof afgevoerd. Vervolgens worden de lege patronen gereinigd, waarna u ze kunt hergebruiken. Dit is een milieuvriendelijke werkwijze, want de koolstofpatronen worden niet weggegooid.

Wat is een koolstofpatroon?

Een koolstofpatroon wordt ook wel koolstoffilter genoemd. Deze filter verwijdert hinderlijke geuren en gevaarlijke gassen uit de lucht. Het is een dubbelwandige, ronde koker die verkrijgbaar is in kunststof, 316 en RVS304. De werking van koolstoffilters is krachtig, dankzij een actieve koolstofsoort. We leveren ook koolstofpatronen voor het afvangen van specifieke gassen. Denk aan kwikdampen of ammoniak. Hierdoor komt u onze koolstofpatronen ook tegen bij de bekende industriële bedrijven, want daar komen dit soort schadelijke gassen voor.