De meeste keukens die in Nederland in de horeca gebruikt worden zullen werken aan de hand van gas. Dit is natuurlijk ideaal koken, echter moet je er wel voor zorgen dat je aan alle regelgeving voldoet. Een van de dingen die je zal moeten regelen is de aanschaf van een stel gasgebrekkleppen. Dankzij deze kleppen zal je ervoor zorgen dat het risico op terugstroom van gas tot een minimum beperkt zal worden.
Hoe werkt een gasgebrekklep?
Bijvoorbeeld: Een gasfornuis is aangesloten op het aardgasnet en staat aan om water te koken. Het gasbedrijf pleegt onderhoud aan het gasnet en de gaslevering wordt tijdelijk stopgezet. Het fornuis blijft open staan, de waterketel vergeten. Zodra de gasdruk herstelt zal gas onverbrand uit het fornuis stromen waardoor bij onvoldoende ventilatie een gevaarlijke situatie kan ontstaan. De gasgebrekklep sluit bij wegvallen van de voedingsdruk de leiding af waardoor ongelukken voorkomen worden.
De gasgebrekklep herstelt zich zodra alle toestelkranen gesloten zijn. Binnenin de gasgebrekklep bevindt zich een omloopkanaaltje voorzien van een klein gaatje. Juist dit gaatje zorgt ervoor dat er een kleine hoeveelheid gas gecontroleerd uit het gasfornuis stroomt. Omdat er een reukstof aan het aardgas is toegevoegd kan je deze uitstroom door te ruiken waarnemen. Omdat er door het openstaan van het gasfornuis geen druk opgebouwd kan worden in de binnenleiding, zal de volledige gastoevoer zich niet automatisch herstellen. Er blijft dus een gecontroleerde hoeveelheid gas uitstromen.
Zodra de binnenleiding voldoende druk heeft, er wordt dus geen gas afgenomen omdat alle toestellen dicht zijn, dan opent de gasgebrekbeveiliging weer. Dit herstellen duurt ongeveer 15 minuten maar is afhankelijk van de grootte van de gasinstallatie en van de voordruk. De voordruk is de druk welke door de energieleverancier aangeboden wordt. Afhankelijk van het gasnet is dit in de meeste gevallen 30 mbar of 100 mbar.
Niet alle huizen zijn uitgevoerd met een b-klep, de voorschriften verschillen per gasbedrijf. De gasgebrekbeveiliging is veelal gecombineerd met de drukreduceer die voor de gasmeter in de meterkast is aangebracht.
Diverse toestellen zijn uitgevoerd met vlambeveiliging waardoor ook geen gasgebrekbeveiliging nodig is. Denk aan de geiser, gevelkachel of cv-ketel waarbij de waakvlam alleen aangestoken kan worden terwijl de vlambeveiliging overbrugd wordt door een tijdlang een knop ingedrukt te houden. Gaat de waakvlam uit dan koelt de voeler af en stopt de gastoevoer naar het toestel.
Is een gasgebrekklep verplicht?
In de horeca keuken bent u als ondernemer verplicht bij gebruik van toestellen op gas een gasgebrekklep te plaatsen.
Wat is een gasgebrekklep?
Een gasgebrekklep, ook wel B-klep genoemd, is een gasklep die de gastoevoer afsluit als de gaslevering faalt terwijl toestellen aanstaan.
Altijd de beste kwaliteit bij Rumeyza
Producten van Rumeyza voldoen altijd aan alle mogelijke eisen, dit maakt het een ontzettend goede keuze. Onze gasgebrekkleppen zijn gemaakt van een hoog kwaliteit materiaal, te weten RVS staal. Dit maakt het ideaal om toe te passen in de keuken, het roest immers niet en het is bestand tegen hitte. Dankzij de kleppen wordt het risico op terugstroom van het gas de wereld uit geholpen, hierdoor zal de keuken een stuk veiliger worden. Het is dus niet alleen een verplichting, het is ook een investering die je maakt voor een veilige werkplek. Onze gasgebrekkleppen kunnen voor vrijwel elke soort gasleidingen gebruikt worden. Wil je hier meer over weten of wil je antwoord op de vraag of deze ook bij jouw keuken kunnen worden toegepast? Neem dan contact op met ons via de klantenservice, zo kunnen we jou van antwoord voorzien. Rumeyza is er voor iedereen die op zoek is naar gasgebrekkleppen en alle andere soorten horecaproducten!